Fitoterapi

Kocaeli Üniversitesi Araştırma Ve Uygulama Hastanesi Fitoterapi Birimi


Fitoterapi Nedir?

Fitoterapi bitkilerle tedavi anlamına gelir. Belirli kalite, güvenlik ve etkinlik standartlarına göre, hastalıkların veya yaralanmaların tedavisinde, hafifletilmesinde ve/veya önlenmesinde, bitkilerden ve bunlardan elde edilen preparatların bilime dayalı tıbbi kullanımıdır.
Ülkemiz coğrafyasında yetişen bitkilerin, binlerce hastalığın tedavisinde kullanılabileceği biliniyor. Binlerce yıl önce hepimizin tanıdığı Lokman hekim bitkilerden yaptığı ilaçlarla birçok derde deva olmuştur. Modern tıpta kullanılan birçok ilaç tamamıyla bitkilerden elde edilmektedir. Hatta hepimizin bildiği aspirin söğüt ağacının kabuklarından elde edilmektedir.

Fitoterapi amacı nedir? Nasıl Uygulanır?

Fitoterapinin amacı, kişinin bütünsel olarak vücut yapısındaki bozuklukların düzene girmesini sağlamak ve normal işleyişine uyarlamak için yardım etme eğilimidir. Burada; kişinin kendisini iyileştirebilmesi, hücrelerini doğru yerde ve doğru şekilde kullanabilmesini geliştirmek amaçlanır.Fitoterapi uygulamalarında esas olan hastanın durumudur. Ayrıntılı değerlendirme sonrasında hastanın ihtiyacı olan bitkisel ilaç olanakları belirlenebilir.

Fitoterapi kullanım alanları nelerdir?

Göz hastalıklarında
Gastroenterolojide
Kadın hastalıklarında
Endokrinoloji ve metobolik hastalıklarda
Cilt hastalıklarında
Nörodejeneratif hastalıklarda
Onkolojide ( kanser)
Bağışıklık sistem üzerine

Güncel ilaç tedavisi kavramının en önemli parametresi “standardizasyon” dur. Yani istenen tedavi cevabının sağlanabilmesi için uygulanan her dozun vücut sıvılarında aynı düzeye ulaşması gerekir. Aynı durum bitkisel ilaçlar için de geçerlidir. Bu bakımdan “Bitkisel İlaç” (fitoterapötik, fitofarmasötik) ve Besin Desteği (nutrasötik) grubu ürünleri tercihen eczanelerden ve bitki çaylarını ise eczane veya marketlerden güvenilir markaların paketli ürünlerin satın alınması önerilir.
Önerilerin amacı vücudun işlevlerine destek olmaktır. Bitkisel destekler, hastalıkların tedavisinde kullanılan standart tedavilerin yerine geçmemektedir. Doktorunuza danışmadan önerilmiş olan standart tedavi bırakılmamalı veya tedavi dozları azaltılmamalıdır.

Bitkisel desteklerin yan etkisi var mıdır?

Bitkisel desteklerin genel olarak ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak daha önceden bilinen bir gıda alerjiniz varsa bunları doktorunuza mutlaka bildirmelisiniz. Nadir de olsa bazı hassas kişilerde bulantı, kusma, mide yakınmaları, hafif ishal, ciltte kızarıklık ve kaşıntı olabilmektedir. Bu durumda bitkisel desteklerin alınması bırakılmalıdır. Ve mutlaka doktorunuza bilgi verilmelidir.



Ulaşım / İletişim

Demo Settings
Header Colors
Navigation Colors
Footer Colors